64 kare ve 32 taşla oynanan, sınırsız olasılıklara sahip kralların oyunu.
Oyunda her iki tarafın sekiz adet piyonu, iki adet fili, iki adet atı, iki adet kalesi, bir adet Veziri ve gene bir adet şah isimli taşları vardır. Oyunda, bütün taşların görevi kendi şahını korumak ve rakibin şahına saldırmaktir.
Piyon: ilk açılışta iki kare, sonraki hamlelerinde bir kare ilerler. Çaprazında bulunan taşı yer. Rakip kampın son yatay sırasına ulaşan piyon; at, fil, kale ve vezir olamaya terfi eder. Oyun içinde puanı 1
At: büyük "l" harfi gibi hareket eder. Satranç tahtasında diğer taşların üstünden atlayan tek taş. Oyun içinde puanı 3.
Fil: tahta üzerinde bulunan fillerden biri siyah kare, diğeri beyaz kare fili olarak isimlendirilir. Uzun menzilli taş olarak anılır, sadece çapraz biliciminde hareket eder. Oyun içinde puanı 3.
Kale: tahta üzerinde iki adet bulunan bu taşlar sadece dikey ve yatay konumlarda hareket eder. Uzun menzilli taş olarak anılan kaleler çok güçlü bir saldırı ve savunma unsurdur. Açık hatları sever, oyun içinde puanı 5.
Vezir: sınırsız yetkilerle donatılmış, tahtanın yarısı olarak anılan en güçlü taş. Her yöne, istediği kadar hareket edebilen vezir, saldırı taktiklerinde başrol oyuncusu konumundadır her daim. Oyun içinde puanı 9.
Şah: her yöne sadece bir kare hareket edebilir. Tahtada bulunan bütün taşlar bu taşı korumak için var.
Bonus: rok adıyla adlandırılan bir hamlemiz var. Şahı daha güvenli bölgeye taşımak ve kalelerin oyuna daha hızlı girmesini sağlayan hamle, satranç tahtasında iki taşla yapılan tek hamle.
Uzun ve kısa rok olmak üzere iki farklı yöne yapılır. Şah kanadından yapılan roka kısa, vezir kanadından yapılan roka uzun rok adı verilir. Oyun içinde rok öncesi şah hareket ettirilirse rok şansı kalmaz.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?