mutsuzluğu denemek

alaskan crab
nikomakhos, aristoteles'in oğludur ve aristo, nikomakhos'a etik diye bir kitap yazar. Kitapta ahlakın neliği, insan neye yönelmeli, iyi biri nasıl olunabilir tarzı sorular sorulur ve cevapları aranır. Bu kitabı oğluna bırakarak, ona ahlak konusundaki düşüncelerini aktarmayı amaçlar. Kitapta mutluluk için debelenmenin, ne kadar ahlaklı olduğu da tartışılır. Bir eylem, hangi amaçla gerçekleştirilir? mutlu olmak mı? öyleyse bizi mutlu edecek eylemleri yapmamız gerekir. Yapılan çoğu eylem anında bir mutluluk getirse de, uzun vadede sorun çıkartabilir ya da şu an bir mutluluk getirmiyor olsa da, çok sonradan bize aşırı fazla mutluluk sağlayacağı vaadinde olabilir. Mutlu olduğumuz anlar düşünüldüğünde, çoğu zaman bizim bir eylemimizden sonra bile olmaz, öylesine ortaya çıkar, başkalarının yaptığıyla.

Görüldüğü üzere mutluluk oldukça muğlak ve anlaşılması güç, kafeslenemeyen, anında sönüp gidebilen bir yapıdadır. Mutluluktan herkes farklı şey anlar. Fakir zenginliği, hasta, sağlıklı olmayı, bilgisiz, bilgi edinmeyi Öyleyse eylemlerimizin amacı olmamalı der aristoteles.

Viking dizisinde de, mutlu olmadığı için, bazı şeyleri yapmak istemeyen oğluna, ragnar, "kim sana mutlu olman gerektiğini söyledi?" der.



insanın ilgisi hep başka şeye kayar. Bir şeyi elde ettiğinde, ona olan ilgisi biter ve hemen başka bir şeye yönelir. Bu sınırsız istek çemberinde, doyuma ulaşmak imkansızdır, mutluluk genelde doyum olarak anlaşılır, anlık elde edilen şeyler, geçici olduğu için, tam mutluluğu karşıladığı düşünülmez.

Biz insanlar kavramları zıtlıklarla anlamlandırırız. Bir şeyin varlığı bizi sevindiriyorsa, yokluğu üzdüğü içindir. Tanrı eğer mutsuzluğu yaratmasaydı, mutlu olmanın ne olduğunu bilemezdik. Bu nedenle yokluğu severiz, varlığı yücelttiği için.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol