ölüm ve yaşam

siyah anka
yaşam, hayat ya da ögdülmüş müydü kutadgu bilig kitabındaki karakter. bilmiyorum. düşüncelerim hep bu konuda birbiriyle çelişir benim. şuna eminim ki yaşam çok boktan bir şey. değerli falan değil. bir değerimiz yok. olasılıklarla mı dolu? hayır. yaşamak ve ölmek. bunda bile iki seçeneğimiz var. sadece birini yapabiliyoruz. tamam ikinciyi de deneyimlemeye çalışıyoruz ama sadece o kadar.

kim demiş ki ölümün son olduğunu? hem nereden biliyoruz ki sonluğunu? hayat gibi o da olasılıklarla dolu olamaz mı? buna kim itiraz edebilir ki? din altındaki tasvirlerden bahsetmiyorum. cennet cehennem değil bahsettiğim. belki de ölüm de yeni bir yaşam formuna geçiştir. hayır reenkarnasyondan da bahsetmiyorum. sadece ölümün yeni bir olasılıklar dünyasına adım attıran bir şey olmadığını nereden biliyoruz? deneyimlediğimiz bir şeyken yaşama mı döndük. dünyadaki madde döngülerinden de bahsetmiyorum. evet ilk oluşturulan bakterinin dna'sındaki karbonun sizde olduğunu da biliyorsunuz. ama benim bahsettiğim bu da değil.

ölümün haksız yere kötü olduğunun düşünülmesinden bahsediyorum. bilmediğimiz şeyler bize hep korkunç gelir zaten. bu kendimizi öldürelim demek değil. zaten öleceğiz her şekilde. acele etmemize de gerek yok. ne de olsa yaşamak ve ölmek. sadece birini seçebiliyoruz.

neden tek seçim hakkımız var peki? ikisini de istediğimizde deneyimlesek ve zincirlerimizi kırsak olmaz mı? öldükten sonra yaşama dönsek mesela.

yaşamı nereden biliyoruz ki? yaşıyoruz işte. bu laf çok söylenir. "en azından hayattayız be abi." lafı da deniliyor başka bir zamanda. hayatta olmak o kadar mükemmelse neden insanlar acı çekiyor ve mutluluk için her şeylerini vermeye hazır?

sorular sorular sorular... bitmeyen birçok soru. cevap ararken bile yeni sorular türetiyoruz hayata. amaçsız bir yazıydı bu da. gerçi amacım var da ne oluyor ki? hiçbir şey olmuyor. bu saatten sonra bir şey olmasını da beklemiyorum şahsen.

hayat işte! anne babamız rahat durmadığı için geldiğimiz dünya.
ölüm işte! yine anne babamız rahat durmadığımız için gideceğimiz dünya.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol