bir gazeteden anlatımla:
"1900 senesinde istanbul'da doğmuştu. Henüz beş yaşında okumaya başladığı için ailesinin nazarı dikkatini çekmişti. Zeki bir çocuk olarak idadi tahsiline devam ederken müzik derslerinde hocasının takdirini kazanmıştı. Sınıf arkadaşları ona musiki bilgisinin her birinden üstün olması dolayısiyle "Müzakereci Şerif" derlerdi."
Beşiktaş'ta doğdu. Ortabahçe mahalle mektebinden sonra Beşiktaş Afitâb-ı Maarif Rüştiyesi'ni bitirdi. Musikiye çok küçük yaşlarda heves etti. Ciddi nitelikli ilk musiki derslerini, ailesinin desteğiyle, komşuları olan Nakiye Hanım adlı bir hocadan aldı. 1914'te Beşiktaş Musiki Kulübü'ne devam etti. Memuriyette bulundu. Sonra Ankara Radyosu'na geçti. Burada, çocukluk arkadaşı olan Hakkı Derman'la beraber çok başarılı fasıl programları düzenledi.
1921'de, Neyzen ihsan Bey'in kurup yönettiği Beşiktaş Musiki Kulübü'ne girdi. Ölene kadar ayrılmaz bir ikili oluşturacakları kemani Hakkı Dermanla bu cemiyette tanıştı; musiki bilgisini ve icracılığım ilerletme imkânı buldu.
Askerlikten sonra yerleştiği Ankara'da iktisat Vekâleti'nde memuriyette bulundu. Aynı zamanda piyasada ud çalıyordu. Şöhreti gittikçe arttı ve sanatsever çevrelerde aranan bir isim haline geldi. 1938'de yayın hayatına başlayan Ankara Radyosu'nda Eşref Kadri takma adıyla ud sanatçısı olarak görev yaptı.
1924'te başladığı bestekârlık hayatında, 70'ten fazla esere imzasını attı. ilk eseri, "Gelmeseydim âleme görmeseydim ben seni" mısrasıyla başlayan uşşak şarkıydı. içli, bestekârlıktaki asıl ününü, 1927' de Süleyman Nazif'in şiirinden bestelediği "Derdimi ummâne döktüm âsumane inledim" zemin mısralı hicaz şarkıyla elde etti. Yaşadığı dönemin önde gelen bestekârlarından biri olarak, Şevki Bey lirizmini çağrıştıran çok sayıda eseri hafızalara yerleşti ve topluma mal oldu. Eserlerinin birçoğu Münir Nureddin, Müzeyyen Senar gibi dönemin seçkin ses sanatkârlarınca plaklara okundu.
6 Şubat 1956'da vefat etmiştir.
7 Şubat 1956'dan bir yazı:
"Udi Şerif içli radyoda bir prova sırasında vefat etti.
sanatkâra ud çalarken kriz geldi, son sözü "çok fenalaşıyorum" oldu
türk musikisinin tanınmış sanatlarından Udi Şerif içli, dün saat 14 sularında istanbul Radyosunda, yarım saat sonraki bir provası sırasında, geçirdiği kalp krizi neticesinde vefat etmiştir.
Maruf sanatkârın kırk seneden beri bırakmadığı udu, geçirdiği kriz esnasında elinden düşmüş ve bu esnada kemani arkadaşı Hakkı Derman'a: "Ben fena oluyorum Hakkı, diyebilmiştir. Şerif içli'nin son sözü bu olmuş, doktor olan Radyo Müdürü Nevzat Atlığ ile istanbul Radyosunun doktoru Bülent Tarcan'ın müdahaleleri bir netice vermemiş ve devrimizin en kıymeti sanatkârlarından olan Şerif içli, arkadaşı Hakkı Derman'ın kollan arasında hayata gözlerini yummuştur."
mezarı feriköy'dedir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?