Unity falan oyun da yapılıyor ama nereye baksam ticari otomasyon ya da 2000'ler benzeri ufak uygulamalar var. Ama en en en çok kullanımı ticari otomasyon benim gördüğüm. Gerçi mobil tarafı da var. Belki mobil arttığı için bu yanılgı oluşuyordur bilemedim. Mobil kısmını da anlamadım.
Dev express ile kullanması zevkli dil. Kendime maliyet ve satış programı yazıyorum öğrenmek için. Öğrenmek için diye başladım ama baya baya kullanılabilir bir şey olmaya doğru gidiyor.
Şu ana kadar ki eksiğim verilerin tablolar halinde gösterildiği controlgrid denen şeyin üzerinde sağ tıklayıp hücrelere bir şeyler yaptırmak. Örneğin maliyet hesaplanırken sağ tık yapıp son üç fatura ya da özel seçimi yapmak gibi.
Kolayca yapılabilecek olan şeyler ise teklifler ve onun takibini ekleyeceğim ilerleyen zamanda.
Aslında en sevmediğim şey biriken dökümanların fazlalaşması sebebiyle ne nerdeydi, ne yapmıştık diye karışmaya başlaması. Bunları organize edebilen bir yapı fena olmazdı. Bunun için döküman yönetimi diye bir şey uydurmak güzel olurdu.
En sevdiğim kısım ise malzeme kayıt bölümü oldu. Çünkü ürünün resmini eklemenin yanında o ürüne ait pdf döküman da ekledim. Normalde resim pek eklemezler veritabanı şişer diye. Döküman ekleme bölümü ben hiç görmedim. Zaten işverenler erp sisteminin üretim modülünü almak yerine gidip muhasebe bölümüne takla attırarak iş yaptırmaya çalıştıkları için bu işe soyundum.
Ürün reçetesi oluşturma kısmı excel'e göre çok daha kullanışlı olacak gibi duruyor. ilerleyen dönemde güncel kur üzerinden otomatik dolar tl çevrimlerini de ekleyeceğim. Fiyat konusunda çok aklım karışıyordu onu da kullanıcıya seçenekler vererek çözeceğim. Hatta ürün reçetesini çok temel seviyede oluşturacak şekilde esnek yapıyorum. Bizim sektörde aluminyum, plastik gibi şeylere zam gelince 3000 ürünün de fiyatı değişiyor. Satış olarak biz standart liste fiyatının üzerine %2-3 eklemek gibi şeyler yapıyoruz. Benim sistemimde ise aluminyumun kg birim fiyatını tek yer değiştirince bütün liste değişebilecek.
Bunu yapmak zor değil. Fakat sorgular denilen sisteme çalışmam gerekiyor biraz. O kısmı tam çözemedim. Sorgu dediğimiz şey sql veritanında excel'in formülleri yerine kullandığımız bir şey. Sorgu da kolay da benim yazılımdan dinamik hesaplattırma yaptırıp her pencereyi açtırdığımda güncel fiyatı görebilmek. Bunda zorlanıyorum.
Bir ürünü oluştururken bazı alt öğelerini tl ile alıyoruz bazılarını dolar, bazıları euro. Bir kere bunların güncel olması gerekiyor. Onu da tcmb'den çekeceğiz. Benim takıldığım kısım malzemenin miktarını birim fiyatı ile çarptırıp ara toplam kısmına yazdırmak ile ilgili. Bunun ben elle girip butona da basıp yazdırdığımda bu aluminyumun fiyatına zam geldiğinde güncel olmayacak haliyle. Yani her o pencereyi açtığımda sorgu ile otomatik ara toplama yazmalı. Bunu hallettikten sonra bu malzemelerin miktarlarıyla çarpımından doğan ara toplamları bir genel toplama yazmak gerekiyor. E bu genel toplam mesela ürün satışında nasıl görünecek nerden gelecek? Bunlara kafam basmadı. Muhtemelen standart bir liste fiyatı oluşturup onu baz alacağım. Biraz daha öğreneyim bulunur bir çözüm. Benim cahilliğim şu an.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır. katkıda bulunmak istemez misin?