insanlığın bencillik üzerine kurulu olması

ragazzo solo ragazza sola
Değildir aslında.
Kavramları hep karıştırıyoruz. Birey olmakla bencil olmak aynı şey değildir. "Önce kendini düşünmek" ile "sadece kendini düşünmek" aynı şey de değildir.

Her canlının temel güdüsü hayatta kalmaktır. Dolayısıyla canlı kendisini korumayı / doyurmayı gözetir her zaman. (Tek istisnası annelik olabilir. Orada da gelecek nesil, dolayısıyla aktarılan gen korunuyordur.) Sonra ailesini korur, yavrularını. Sonra içinde bulunduğu sürüyü. Yani "ay çok masum ya, melek. İnsandan daha çok seviyorum" dediğiniz kedi, köpek, muhabbet kuşu falan da insan kadar bencildir bu temel yaklaşımla. Tabii bu bencillikse.

Biliyor musunuz ben bu "başkalarını da düşünme" tırıvırısını sadece gerçek bencillerden duyuyorum. Nerede bir narsist var, canhıraş bir şekilde özgeciliği savunuyor mesela. E savunur tabii. O sayede insanları sömürecek, o sayede sıkışınca kendini kurban konumuna sokup ağlanabilecek ve kendisine mendil uzatan yeni kurbanlar bulacak. Dikkat edin. Bencilliği kötüleyen insanlara bir iyi bakın ya. Evet hepsi narsist değil belki ama hepsi toksik ve manipülatif. Bu zırvalık çok iyi çalışıyor çünkü.

Bu kitleleri yönetme hususunda da iyidir. Bencillik kötülenir, özgecilik yüceltilir. Böyle böyle insanlar açlığa fakirliğe tahammül gösterir -devletimiz sağolsun!
Böyle böyle kitleler savaşa götürülür - milletimiz sağolsun!

Her türlü çalışır özgeciliği yüceltmek. Bencil olmak yalnızca ama yalnızca bunu başka insanlara, canlılara zarar vererek yaşadığınızda kötüdür.

Bireysin sen.
İstersen çırpın bundan kurtulmak için, nafile. Elbette ki kendi ihtiyaçlarını gözetmelisin, kendi konforunu düşünmelisin. Ona hayır denmez, buna ayıp olur diye diye hem kendilerini hem en yakınlarını yıpratıyor bu özgeciler. Mesela hiç kimsenin sevmediği bir hala evde neden ağırlanır? Herkesi düşünmekten. Ayıp olur diye. Elalem ne der diye. Anne kendi benliğine sahip çıkamaz ve sınır çizemez. Bu esnada da evdeki herkesin o hala ile görüşmek istememe hakkına saygısızlık eder, ihlal eder. Çok yüceltilir bu tipler. Bakın bunlsr saygılı, fedakar görünürler ama orada da "hakkımda konuşulmasın" bencilliği vardır aslında ve en yakınlarının o akşamki huzurunun önüne geçmiştir.

Tam tersine de çok şahit oldum. Nerede bir "bencil" diye yaftalanan insan varsa, karşısındakinin de "bencil" olma hakkına saygılıydı hep. Sınır hudut biliyordu.

Dolayısıyla nefret ederim bencilliği yerden yere çarpanlardan.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol