ahmet arslan eseridir.
presokratik dönemden başlayarak islam felsefesine inen 5 kitaptan oluşan bir seridir.
ilk kitap sokrates öncesi filozoflardan başlayarak sofistlere kadar ilerler. tabi ki de ilk durak thales ile başlar.
ikinci kitap sofistlerden platon'a kadar uzanır.
üçüncü kitap aristoteles üzerine yazılmıştır.
dördüncü kitap epikürosçuluk, stoacılık ve septikler üzerinden geçerek yeni platonculuk ile hıristiyan alemine giriş yapılır. onların düşüncelerine ışık tutulur.
beşinci kitap ise ortaçağ islam felsefesine ve o dönemdeki okullarına ayrılış en geniş kitaptır.
küçük değil büyük bir yolculuğa adım attıran bu seri özellikle yazarımızın uzmanlık alanıyla bitmesiyle aslında ortaçağ dönemindeki düşüncelere de küçük bir giriş yapmamızı sağlar.
yeni okumaya başladığım ve uzun bir süre bitmeyecek eser. her filozofun zamanı geldiğinde bulabildiğim tüm eserlerini okuyup dönemlerini ve kendilerini araştıracağımdan sanırım sadece bir kitabın bitmesi bir seneyi bulacak. en çok merak ettiğim dönem ilkçağ zamanları.
ehh bana katılacak olan varsa buyursun gelsin. macera başlıyor.
Postmodern döneme gelince haber verin, beraber devam edelim.
o bu dönem değil mi yav :D umarım gelebilirim. her şeyin temeli ilkçağ malum :) derrida, zizek, arendt, deleuze ve lacan okumayı çok isterim ama anlayabilir miyim bilmiyorum. temeli atarsam belki olur. yıllar alacak gibi bakalım.
felsefe tarihi, önemli tabi ama, sorunlar üzerinden de okunabiliyor felsefe tarihi, örneğin filozof filozof gitmek yerine, kendinize bir felsefi problem seçip, o problem üzerinden kimler ne demiş tarzında bir okuma, çok daha kalıcı oluyor. Sizin yöntem de gayet iyi tabi ama çok zaman alabilir, en azından bilinenlere bakarak, atlayarak gidilirse, sonradan karşınıza çıktıkça ve merak oluşursa geriye dönük okumalar yapılabilir.
evet mantıklı da benim aradığım problemde kimler yazmış nasıl bulabilirim? mesela zaman, ölüm, yaşam üzerine ayrı ayrı araştırma yapınca bayağı eser çıkıyor ama hangisini okuyacağımı da şaşırıyorum.
öyle nokta atışı, spesifik istediğiniz konularda bulamasanız da, belli başlı kadim problemler var, varlık problemi, etik problemi, varoluş problemi vb gibi. Onlar üzerinden gidilirse daha kolay olur. Tabi neyin ilginizi çekip neyin çekmeyeceğini de bilemediğiniz zaman, en baştan baka baka gitmek çok daha mantıklı, ilgi çekene yoğunlaşırsınız sonra.
neyin ilgimi çektiği ortada da hep referans verildiğinden baştan başlayayım dedim. genel şema çizen kitaplar da güzel ama artık detaya inmem gerekiyor. çok boşlamıştım felsefeyi. açıkçası bilgi kuramları da ilgimi çekse de birçok problem var. baştan başlamak o yüzden daha kolay geliyor yoksa kaybolurum kesin.
sistematik yaklaşım her zaman işe yarar doğru.
bakalım artık bırakmazsam 2025 haziran gibi ilkçağ biter sonra ortaçağ başlar diye düşünüyorum ama onun için de eco okumak lazım. umarım bırakmam.