kullanışlı hayali kurgu

alaskan crab
Felsefeci hedeflenen hakikate olabildiğince tarafsızlık ilkesiyle yaklaşmaya çalışır. Kullanışlı hayali kurgunun düşünce deneyinden farkı ise şuradadır;

Düşünce deneyini yapan filozof sezgilerin berraklaştırır ve hedeflediği çıkarıma ulaşmak adına deneyine devam eder ancak kullanışlı hayali kurguyu kullanan düşünür ise her benzer olayda bu felsefi aracı hakikate yaklaşmak için tekrar tekrar gündeme getirebilir.

Örneğin "ideal gözlemci" kurgusu. Bu kurguda işçilerin patronların ve aralarındaki hiyerarşik kademelerin haklarını yazmakla görevli bir insan var. Bu insanın adil bir şekilde her çalışana haklarını teslim etmesini sağlamak adına şöyle bir olaya başvurulur. Herkesin haklarını belirleyecek insana aynı zamanda haklarını belirledikleri kademeler arasında bir iş verilecektir. Ancak bu kişi hangi işin kendisi için devlet tarafından belirleneceğini bilmediğinden, her kademeye sanki kendisi orada çalışacakmış gibi adil bir şekilde düzenleme yapar.

rousseau'nun toplum sözleşmesi ya da nietzsche'nin übermensch'i kullanışlı hayali kurgulara örnektir.

(bkz: felsefi metodoloji)
siyah anka siyah anka
tek anlamayan ben değilmişim ama daha detaylı bir açıklama yapman gerekiyor. kitabın ortasından konuşulunca dediklerin anlaşılmıyor asla :) bu da eleştirim olsun. ayrıca ben bunu araştırınca bir şey çıkmadı. ilk defa duydum bunu.
alaskan crab alaskan crab
the philosopher toolkit kitabında geçiyor, kendimce türkçeleştirdim kavramları. Örnekle beraber aslında epey açıkladığını düşünüyorum ama şöyle diyelim, bir ideal olan kurgulanıyor ve bu ideal olan, adı üstünde ideal olduğu için gerçekte yok. Gerçekte olmamasının bir önemi yok çünkü referans noktası olarak kullanıldığı için kullanışlı. Hayali ve kurgu olduğu için de kullanışlı hayali kurgular.
siyah anka siyah anka
hahaha sence öyle ama tamam şimdi oldu olay :) bu açıklamayı başa tuttur istersen daha iyi anlaşılır.

bildiğimiz ideal gazlar kuramın felsefi hali bu da.
alaskan crab alaskan crab
yani farklı disiplinlerde terminolojik olarak farklı şeylere denk geliyor olabilir tabi sjsjss
siyah anka siyah anka
evet zaten bizde meslekte onları kullanıyoruz alana göre :) tabi ben kullanamıyorum :(
alaskan crab alaskan crab
yok hayır, ben zaten bu tarz yerlerde yazmamın da sebebi, yapıcı eleştirilerle kendimi geliştirmek, üstinsan başlığı olunca, orada da bu kullanışlı hayali bir kurgudur, esasında öyle bir insan yok ne çevrede ne de gelecekte yazacaktım, sonra bunu da aradan çıkartayım diye yazdım. Biraz kitabın ortasından pat diye olduğu için cidden öyle olmuş, normal yani.
siyah anka siyah anka
evet ondan dedim zaten :) iyi yapmışsınız sadece küçük açıklamalarla daha anlaşılır yaparsan çok daha iyi :) malum hepimiz felsefe bilmiyoruz bunu duymamıştım bile hiç ben.
Tamtam Tamtam
hatlar karıştı galiba ben yazdıklarımı siliyorum.
siyah anka siyah anka
valla benim de hatlar karıştı tamtam :D silme ama
Tamtam Tamtam
siz ikiniz güzel iletişim kuruyorsunuz. benim yazdıklarımla hatlar karışmasın anlamında yazılarımı sildim.
alaskan crab alaskan crab
ben ortak bir cevap vermiştim ahahahaaa en iyisi @ koyup nick yazmak galiba neyse olan olmuş sorun yok, aynı noktaya çıktık zaten
siyah anka siyah anka
yav ne güzel yazmıştın. bizim iletişim kurmamız cevap vermeyeceği anlamına gelmez ki sana. kızdım valla ne yalan söyleyeyim. belki de yukarıdaki cevabı sana yazdı ama anlamsız oldu sen silince.
Tamtam Tamtam
bende silme alışkanlığı gelişti, durduramıyorum, kusura bakmayın. sevgili anka yazılanları okuduğumda anlam bütünlüğü bozulmamış olduğunu gördüğümi çin bunu yaptım, bozulduğunu fark etsseydim silmezdim.
siyah anka siyah anka
@tamtam sen alaskana bakma bence bozuldu :) neyse bu seferlik bir şey demiyorum ama bir daha yapmazsan sevinirim. daha detaylı bir tartışma çıkabilirdi çünkü.
alaskan crab alaskan crab
@tamtam sorun yok ya, nasıl iyi hissediyorsan öyle takıl
Tamtam Tamtam
çok teşekkür ederim anlayışınız için :)) @alaska crab. @siyah anka
siyah anka siyah anka
@alaskan sende cesaretlendirme şunu :) bir dahakine dövelim bence :)

@tamtam rica ederim :)
Tamtam Tamtam
:))
alaskan crab alaskan crab
@siyah anka yok ya bana, geçen dalaştığımda çok fena vicdan azabı çektirdi artık iyi davranıyorum ahahahaa
siyah anka siyah anka
alaskan hahaha o derece yani :D ben acımam ama :D
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol