lenz kanunu

siyah anka
heinrich lenz tarafından bulunan kanundur.

bu kanuna göre iletken bir telle sarılmış bobine bir mıknatıs sokup çıkarırsak manyetik alan oluşur. newton'ın 3. yasası olan etki-tepki kanununa göre bir etkide bulunulursa buna karşı bir tepki oluşur. işte bu manyetik alan oluşturulmasına karşın bobin kendisi de bir manyetik alan oluşturarak mıknatısın yarattığı etkiye tepki verir. bu etki-tepki sonucunda elektrik akımı ortaya çıkar. işte bobin tarafından yapılan bu müdahaleye lenz kanunu deniyor.

görsel

yani bir mıknatısın oluşturduğu manyetik alana karşı bobinin oluşturduğu zıt manyetik alana doğru akan akımı ifade eden terimdir lenz kanunu.

biz bu bobinin yaptığı ters akıma indüksyon akım diyoruz. bu kuvvetin meydana getirdiği akım bir nevi karşı koyma hareketidir. bu karşı koyma hareketi de küçültücü veya büyültücü yönde etki yapabilir.

aslında bildiğiniz faraday yasalarının eksik kısımda kaldığı ters etkiyi açıklar. aynı zamanda enerjinin korunumu yasasına da dayanır.

peki bu ne işimize yarayacak? yani neden böyle bir kanun var ve hayatta nerelerde görebiliriz bu kanunu?

kart okuyucular, mikrofonlar, metal dedektörleri gibi aletleri kullanmamızı ve bunları oluşturabilmemizi sağlayan bir kanundur. hatta bugün gemilerdeki hızı ve alınan mesafeyi de ölçmek için kullanılan paraketeler de vardır.

eğer ki anlatamadıysam aşağıdaki kaynakları okuyup videoları izleyebilirsiniz.

kaynak 1 ve 2

video 1, 2, 3

görsel kaynağı

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol