rahmizade bahaeddin bediz

sura
Fotoğrafçı.
ilköğrenimine Girit'te başladı, daha sonra Mekteb-i Sultani'ye (bugün Galatasaray Lisesi) girmek için istanbul'a geldi. 1895'te Girit'e döndü. istanbul'dan ayrılmadan önce ilk fotoğraf makinesini Diradur mağazasından, ilk fotoğraf derslerini de ressam ismail Hakkı Bey'den aldı. Böyle bir donanımla gittiği Girit'te açtığı kırtasiye dükkânında fotoğraf da çekmeye başladı. Arkeolog Evans in Knossos kazılarının fotoğraflarını çekti.

1909'da Girit'teki stüdyosunu devrederek istanbul'a geldi ve 1910'da bugünkü istanbul Vilayeti binasının karşısında fotoğrafhanesini açtı. Resne adı ile bilinen fotoğrafhanenin ünü gitgide yayıldı. Açılışının kendinden önceki ünlü stüdyoların kapanmaya başladığı yıllara rastlaması da Resne'nın şansını artıran unsurlardandı.

ismini Resneli Niyazi'ye olan hayranlığından dolayı verdiği 'Resne Fotoğrafhanesi'ni açtı. 'Resne Fotoğrafhanesi', genç fotoğrafçıların yetişmesinde büyük rol oynadı. Bu dönemde Prevezeli Mustafa Neşet, Kandiyeli Hamza Rüstem ve Şinasi Barutçu gibi yerli fotoğrafçıları yetiştirdi.

Babıâli'den sonra, Üsküdar ve Bahçekapı şubeleri de açılan fotoğrafhanede 20'yi aşkın işçi çalışmaktaydı. Kısa zamanda büyük üne kavuşan fotoğrafhanenin, aynı hızla yükselip kapanması kısa bir dönem içinde oldu. Giderek sönükleşen fotoğrafhane 1925'te kapandı. Bediz, 1937'den sonra Türk Tarih Kurumu'nun fotoğrafhanesini yönetti.

rahmizade bahaeddin bediz

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol