tanrı öldü

Yazar cizer
Alman filozof ve düşünür. (bkz: Friedrich Nietzsche) tarafından söylenen nihilizme dayalı ve artık tanrı kavramının insan için öldüğünü belirttiği metefordur.

Böyle buyurdu zerdüst kitabında şöyle geçer:
Tanrı öldü. Tanrıdan geriye bir ölü kaldı. Ve onu biz öldürdük. Kendimizi nasıl avutacağız, biz katillerin katilleri? Neydi bıçaklarımızın altında ölümüne kan döken, dünyanın sahip olmuş olduğu bu en kutsal ve en kudretli şey: bu kanı kim silecek üzerimizden? Kendimizi temizlememiz için hangi su var? Hangi kefaret bayramlarını, hangi kutsal oyunları icat etmemiz gerekecek? Fazla büyük değil mi bize, bu amelin yüceliği? Sırf ona layık görünmek için bizim de tanrı olmamız gerekmez mi?


Nietzsche'ye göre tanrı kavramının insan üzerinde bir etkisi kalmamıştır.insanlık içinde gerekli bir kavram değildir. Tanrı varsa bile insan için ölmüştür.

edwird 2
Akılsız içinden, “Tanrı yok!” der.
İnsanlar bozuldu, iğrençlik aldı yürüdü,
İyilik eden yok.
RAB göklerden bakar oldu insanlara,
Akıllı, Tanrı'yı arayan biri var mı diye.
Hepsi saptı,
Tümü yozlaştı,
İyilik eden yok,
Bir kişi bile!
Suç işleyenlerin hiçbiri görmüyor mu?
Halkımı ekmek yer gibi yiyor,
RAB'be yakarmıyorlar.
Dehşete düşecekler yeryüzünde,
Çünkü Tanrı doğruların yanındadır.
Mazlumun tasarılarını boşa çıkarırdınız,
Ama RAB onun sığınağıdır.
(Mezmurlar 14:1-6)
alaskan crab
Bu kadar fazla konuşulduğu ve neredeyse az veya çok herkes tarafından bilindiği halde, bu kadar yanlış anlaşılan başka bir filozof daha yoktur galiba. Tanrı öldü lafı, esasında ateist bir söylem değil, anlam arayışının sonuna gelindiği ve insanların henüz bu bilgiyi idrak edemedikleri için, onlara gelen büyük nihilizm dalgasından kendilerini koruyacak başka bir şey bulmaları gerekirken, hiçbir şey yapmadan hayatlarına devam ettikleriyle ilgili bir söylemdir. Tanrı gibi sarsılmaz bir referans noktası varken, insanlar iyi veya kötü, bir şekilde hayatlarını belli değerler oluşturarak ve bu oluşturulan değerleri en sonunda Tanrı'ya bağlayarak tarih boyunca epey ilerleyebilmişlerdir. Oysa darwinci söylem, bizlerin özenle yaratılmış çok değerli ve biricik birer Tanrı'nın yarattıkları olmadığımızı, alelade bir hayvandan, uzun yıllar boyunca bir şekilde bu hale geldiğimizi öne sürer ve oldukça güçlü argümanlara da sahiptir. Bu durum henüz daha yeni yeni peydah olduğu için, gelecekteki o sorun pek anlaşılmaz, Nietzsche'de bu soruna değinerek, Tanrınız öldü, artık ne yapacaksınız, minvalinde, insanları nihilizm yerine farklı bir arayışa gitmeleri yönünde uyarır.

Her ne olursa olsun adam Tanrı öldü diyor işte, bu söylem bir ateistin işine gelip de kullanamaz mı diye bir itiraz gelebilir. Eğer bir ateist, Esas amacı Tanrı'nın var olmadığını söylemek olan pek çok argüman dururken, Tanrı öldü diyor nietzsche tarzı bir söylemle savunmaya çalışıyorsa kendisini, o pek de sağlam temellendirilmiş bir ateist değildir. Düşünmeden iman etmiş biriyle aynı kulvardadır. Çünkü bu söylemin esas amacı bambaşkadır.

Son olarak Nietzsche nihilist bir filozof değildir, adamın kurduğu tüm felsefe, bundan kurtulmak üzerine kafa yormalar, hikayeler, temellendirmelerle doluykan, böyle nitelendirmek, çok ayıp. (Burada birisi böyle yazdığı için girilmedi bu entry yanlış anlaşılma olmasın, tamamen genel gördüğüm yanlışlar üzerinden yazdım.)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol