Transyağlar, insan vücudu için en tehlikeli olan yağlardır.
Kalp damar hastalıklarının çoğu transyağ tüketiminden kaynaklıdır tabi tek sebebi transyağlar değil (bkz: şeker) de bunu tetikleyen sebeplerden biridir. Bu konuya daha sonra değineceğim.
Transyağlar doymamış yağ grubuna girer. Bu yağ çeşidi yapay ve doğal formlarda olmak üzere iki şekilde bulunur. Doğal olanları geviş getiren hayvanlardan elde edilen et ve süt ürünlerinde bulunmaktadır. Araştırmalara göre doğal yollarla alınan bu transyağın dengeli tüketilmesi üzerine insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir yanı yoktur. Aslında zararlı olan endüstriyel olarak üretilen trans yağlardır. Bu ürünlerin katı kalabilmesi için kimyasal olarak form değiştirildikleri zaman ortaya çıkmaktadır.
Trans yağ asitleri, doymamış yağların sertleşmelerini önlemek ve oda sıcaklığında katı halde kalmalarını amaçlayan hidrojenasyon adı verilen bir işlem sırasında oluşturulan üretilmiş yağlar olarak tanımlanmaktadır. Trans yağ asidi, kalp sağlığı için tehlikeli olmaktadır ve kanser türleri açısından risk oluştururlar. Bu yağ türü, margarin, fast food, ticari unlu mamüller (donut, kurabiye, kraker) ve kızarmış yiyeceklerde kullanılmaktadır.
Yalnız sağlıklı olarak adlandırdığımız yağların yanlış kullanım şekilleri ile onları da transyağa dönüştürebiliriz.
Bunu nasıl yaparız? Zeytinyağı, tereyağı gibi (doğal olduklarını varsayıyorum) yağlar, belli bir ısı üzerine çıktıktan sonra yanmaya başlar. Bu da onları artık trans yağ haline getirir. Faydasını kaybetmiştir.
Aynı şekilde kavrulmuş kuruyemişlerde, kavrulduktan sonra transyağa dönüşür. O yüzde çiğ tüketilmesi istenir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?