tantuni

bayatekmekyiyenadam
sene 1960 mersin. o sıralar mersin amerikan iç savaşı nedeniyle pamuk ihracatının çukurovadan sağlanması için kurulmuş limanıyla,narenciye bahçeleriyle,çukurova tarım mahsülleriyle büyüyen bir şehir. pkklılar yok,sığıntılar hiç yok.yine de kozmopolit bir şehirdi anadoludan gelen türkler yaşardı çünkü geleneksel yörük şehirlerinden değildi pamuk mevzusu yüzünden sonradan kurulmaydı. bazılarına göre kaşığın tepsiye değişi sırasındaki tan tun seslerinden bazılarına göre ilk yaptığı iddia edilen kişinin lakabının tantan olması yüzünden adı buydu. en başta biftek etinin ince dikdörtgen prizması şeklinde kesilip haşlanıp daha sonra ortası çeperine göre daha derin olduğu bir tepside pamuk yağıyla kızartılıp soğan,domates ve maydanoz ile servis ediliyor üzerine limon sıkılıyordu. pamuk yağı kullanım nedeni 3 farklı sebebe sahipti.ucuzdu,lojistik olarak temini çok kolaydı ve kızartma yapıldığında yanmıyordu.işte yemeklerin şahı tantuni akdenizin incisinden böyle çıkıyordu. 2010 lara kadar benim de canlı tanıklığımla tavuk tantuni diye bir şey hiç yoktu.önce o fakirlikten geldi.yoğurtlu tantuni ise bir arge ürünüydü.ülkedeki birçok yemeğe karşın tam anlamıyla türk,tam anlamıyla bizden,bu kültüre ait bir yemektir. garip olan şu ki mersinden çıkan cezerye tatlısı da tamamen türk ve mersinli olup başka hiçbir yerden esinlenmemiştir. tantuni aynı zamanda benim en sevdiğim yiyecek olabilir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol