Cevizin tarihi 3.000 YILDIR ANADOLU'DA. Arkeolojik araştırmalarda, Anadolu'da yaşayan insanların en az 3.000 yıldır cevizi tanıdıkları ve meyvesinden, kabuklarından, dallarından hatta yapraklarından yararlandıklarına dair izlere rastlanmıştır.
Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, “Anadolu cevizi”, “İran cevizi” ve “İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. regia'dır. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Günümüzde cevizin bilimsel adı olarak kullanılan Juglans kelimesi, Jovis Glans'dan(Jüpiter'in meyvesi) türetilmiştir.
Cevizin başlıca faydaları;
Beyin sağlığını korur, hafızayı güçlendirir,
Omega-3 yağ asitleri ve antioksidan açısından zengindir,
Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur,
Bağırsak sağlığını destekler,
Kanser riskini azaltabilir,
Sperm kalitesini artırır,
Yüksek vitamin ve mineral desteği sağlar,
Depresyona karşı etkilidir,
Uykuyu düzenlemeye yardım eder,
Vücuttaki inflamasyonu azaltır,
Diyabet riskini düşürür,
Kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur,
Kan basıncını düşürür,
Sağlıklı bir şekilde yaşlanmayı destekler,
Cilt sağlığını korur,