insan beyninin farklılıklarını ortaya koyan ve sosyallik, dikkat, öğrenme gibi gibi durumların farklılığınını ve patolojik bir durum olmadığını söyleyen bir terimdir. nörogelişimsel bozuklukların aslında farklılık olduğunu ve toplumun bunları yeterince tanımaması ve buna göre ilgili kişilere eğitim verememesine karşıt olarak çıkmıştır. özellikle otizm gibi sıkıntıları çekenler tarafından benimsense de diğer engellilik durumlarına sahip olanlar tarafından benimsenmeyen bir görüştür.
görüşü ortaya atan judy singer terim olarak bilime soksa da bu terimin duyulmasını harvey blume adlı gazeteci sağlamıştır.
bu konuyla alakalı thomas armstrong tarafından yazılmış nöroçeşitliliğin sekiz prensibi adlı bir kitap bulunmaktadır.
buraya kadar bilgi verdim ama kendi görüşüm de aynen şudur:
neden insanların hastalıklarını kabul etmeyip bunu yumuşatmaya ihtiyaç duyuyoruz anlamıyorum. dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna da bu aralar farklılık deniyor. her halta farklılık diyoruz ancak o insanlara farklı olduğunu hissettiriyoruz sadece. o insanları kabul etmiyoruz aksine farklı olduklarını kafalarına kazıyoruz. yapılan tek şey o insanları üzmek, başka şey değil.
otizm, asperger sendromu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, down sendromu hastalıktır nokta. farklılıkmış yok öyleymiş böyleymiş diye insanları daha fazla farklılaştırmayın. eğer kabul ediyorsanız farklılığını vurgulamanıza gerek yok. adam gibi kabul edin yeter.
t: çeşitliliğin foseptiğini çıkaran bilim insanları beyanlarıdır.
kaynak
ek okuma 1 ve 2
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?