seküler ahlak

edwird 2




marla marla
Bunun seküler ahlakla ilgili olduğunu düşünmüyorum açıkçası. Bu iğrençliği sekülerlik ile birlikte açıklamak tuhaf ve taraflı bir bakış açısı sunar. Her seküler gidip Public sex mi yaşıyor? Sözde dindar olan cami dedelerinin de Public sex videoları mevcut. Bunlar da Batı özentisi mi yoksa seküler ahlaka mı sahipler?
edwird 2 edwird 2
seküler düşünce çağa göre değişkendir ve sürekli gelişir. adı üstünde, dünyaya ait olan demek sekülerlik. tamamen sekülerliği benimsemiş birisinin yerleşik bir ahlak düzeni yoktur. eskimo örneğini hep veriyorum. eskimo eşini misafirine ikram eder, dinen ise bu yanlıştır. sokakta çiftleşen birisinin de kültürü o olabilir. sekülerlik açısından problem nerede? kanun diyorsan, anayasa diyorsan bunlar da hep değişir değil mi? din ise değişmez. yorumlar farklılaşabilir ama sokakta çiftleşmek dinen imkansızdır. cami dedeleri günaha giriyor, dinen bu yanlış. ama seküler açıdan bize ne değil mi? kim ne yaparsa yapsın der geçeriz.
marla marla
Sekülerlik aslında toplumsal düzenin herhangi bir dine, inanışa göre şekillenmemesi anlamına geliyor. Yani sekülerlik dinsizlik veya ateizm demek değil temelde. Toplumsal düzen için dine ihtiyaç duyulmuyor olması kuralsızlık, kaos ve tabii ki bahse konu olan ahlaksız yaşama izin verildiği anlamına gelmiyor. Ahlak ise içinde yaşanılan toplumsal doğrulardan ibarettir. Eskimo için doğru olan o olabilir. İçinde yaşadığımız ülke kültürüne göre ise yanlıştır. Tıpkı içinde yaşadığımız kültüre göre topluma açık bir yerde cinsel ilişkiye girmenin yanlış olduğunu kabul etmemiz gibi. Bunun seküler ahlak ile ilgisi yok. Mesela seküler biçimde yönetilmeyen, şeriat hükümleri ile yönetilen Afganistan'da küçük erkek çocukları istismara dayanan bacha bazi uygulaması gibi. Bunun dini referans alan ahlak veya seküler ahlak ile ilgisi yok. Bizim içinde yaşadığımız topluma göre yanlıştır, onlar ise normal kabul ediyorlar.
edwird 2 edwird 2
Ben de bunu demek istiyorum. Dinden bağımsız düşünürsek ahlak, etik gibi kavramlar değişken oluyor. Kime göre neye göre dendiğinde bir cevap veremeyiz. Seküler olduğunu belirtenlerin çoğunun bir dine inandığını biliyoruz zaten. Benim amacım şu dinsiz tühh falan demek değil. Felsefi olarak seküler bakış açısının anlık değiştiğini göstermek istiyorum. Şu an ben bile aslında seküler bir yaşam tarzı sürüyorum çoğu zaman. Ama bazı yaptıklarımın yanlış olduğunu bilerek hareket ediyorum. Olaylara net ve temelli bir bakış açım var sadece. Eskimoların yaptığı da yanlış, bu sokakta çiftleşenlerin de yaptığı yanlış. Lakin dini açıdan bakmazsam bunların yaptıkları bence gayet doğal geliyor. Özgürlüğü neye göre kısıtlayabiliriz ki? Bu arada kanunların, toplumların, kültürlerin çoğu da aslında dini kavramlardan etkilenmiştir tamamen bağımsız da değildir.
marla marla
Din olmadan da ahlaki temelde yanlışa yanlış deme şansımız var. Sadece dini referans aldığımızda güncelliğini yitirmiş bir dini inanıştan da bahsediyor olabilirdik. Sekülerizm tüm dini kuralları toplumsal yaşamın kurallarından bağımsız tutar, sadece konumuz İslam dini değil. Yani tartışmaya konu olan seküler ahlak ile ilgili tanım ve altındaki videolar birbiri ile alakalı değil. En başından beri bunu anlatmak istedim. Seküler ahlak bu tür insana yakışmayacak bir davranışı onaylamak anlamına gelmiyor. Seküler ahlak da topluma kurallar koymayı hedefliyor aslında, seküler ahlak videoya konu olan ahlaksızlık anlamına gelmiyor. Başlık ve içerik alakasız.
edwird 2 edwird 2
Bence değil. Seküler açıdan bunu haklı bulan çok insan da var. Seküler açıdan yanlış bulanların da olduğu gibi. Kimi özgürlük diyor kimi ayıp diyor ama kime göre? Lakin dini açıdan bu eylemi mantıklı olarak savunacak birini göremezsin. Dinen bu kişiler evli bile olsa insanların içinde yapmamaları lazım. Eğer ahlak esnekse gerçek bir ahlakın temelinden söz edilemez. Eğer biri rasyonel bir temellendirme yapabilirse ben bu başlıktaki tüm entrylerimi silerim söz.
marla marla
Din ancak hangi din? Öncelikle bunu sormak gerekiyor. Ahlaki yönden bize uygun olmadığı için daha önceki yorumlarda eleştirdiğin eskimoları örnek alayım ben de. Dinen uygun olmayan bir uygulamadan bahsettin. Ama hangi din? Dini kuralların hiç uğramadığı eskimo veya amazon yerlileri gibi toplulukları yaşamları için yargılama, ahlaksızlık olarak nitelendirme hakkına sahip değiliz. Sadece bulundukları yerde yaşam mücadelesi veren topluluklar. Seküler ahlak başlığında örnek vermek doğru olmayacaktır. Din ve seküler ahlakın ortak doğruları olabilir. Sonuçta din de ortaya çıktığı toplumdan referans alır, o toplumun mevcut kuralları üzerinden hareket edebilir. Yine başa dönecek olursam, seküler ahlak tüm dinlerden bağımsız olarak toplumsal kuralları niteler. Sadece Türkiye veya İslam dini olarak düşünme meseleyi. Seküler ahlak dediğimiz kavramla paylaşmış olduğun video içeği birbirinden bağımsız.
edwird 2 edwird 2
sanırım başlığı "ahlaksızlık" olarak açmamın daha doğru olduğunu düşünüyorsun. bu konuda haklı olabilirsin. ben seküler ahlak meselesini olumsuz anlamda ele alıyorum, olumlu anlamda düşünürsek bu başlıkla içerik uymayabilir. ya da başlığı "seküler ahlaksızlık" olarak açmam gerekirdi. böyle açarsam da haksızlık olabilir gibi geliyor. seküler deyince ben olumsuz anlamı tercih ediyorum. hangi din meselesine gelirsek en mantıklı din olan islam dini elbette. upuzun bir konu ama senin için kısaca özetliyorum: tanrı var olmak zorundadır zira zorunlu nedendir, tanrı varsa din de olmak zorundadır adaletin sağlanması gereği ahiret de olmak zorundadır. eğer din varsa yaygın olmak zorundadır ve ulaşılabilir olmalıdır. yahudilik geleneksel ve kabileci bir dindir, yahudi olmak lazım yani en başta. eledik. hristiyanlık üçlemeci bir din, tanrı kavramına yaraşır değil, eledik. geriye islam dini kalıyor çok tanrıcı olmayan yahut mantıksız olmayan. eskimolar bu dine ulaşamıyor iseler kimilerine göre tanrı ahlak kavramını insanların içine yüklemiştir. ben bu felsefeye pek katılmasam da olabilir. her insanın içinde ahlak varsa bile din olmadan yetersiz kalıyor mantıksal açıdan. bir seri katil kendine göre haklıdır, bir hırsız da kendine göre haklıdır. din doğal hukuktur marla. olmazsa olmazdır. oldu bittiye getirilemeyecek konular bunlar ama uzun uzun yazmak da imkansız. tonlarca kitap yazılmış bu konuyla ilgili. "seküler ahlak" başlık ve içeriğinin uyumsuz olabileceği konusuna belki katılabilirim. o konuda sana hak verir gibi oldum. ama yine diyorum, "seküler" kavramını nasıl tanımladığımız çok önemli. benim için seküler demek değişken demektir. çağ değiştikçe kurallar da değişir, toplum da değişir. senin içinse seküler ahlak toplumsal kuralları simgeliyor ve toplumsal kurallar senin için kalıcı ve değişmezse haklısın. ama bence toplumsal kurallar da hep değişiyor. ve sabit kuralların olmaması benim için olumsuzdur sevgili marla... yani anlaşamadığımız nokta, "seküler" kavramının içeriğini neyle doldurmuş olduğumuzdan ileri geliyor.
marla marla
Evet, en başında da söylediğim gibi başlık ve altında paylaşılan video içeriği uyumsuz. Başlık "ahlaksızlık" olsa videolar çok daha uygun olurdu. Seküler veya dindar düşünceye sahip olsun, dini inanışı olsun ya da olmasın ve her halükarda dini ne olursa olsun kamusal alanda cinsel ilişkiye girmeyi ahlaksızlık olarak bulanlar, bunu kınayanlar olacaktır. Tanımdaki videoların ahlaksızlık başlığında paylaşması ile sorunu çözebiliriz. Anlaşılmış olmama sevindim. Uzuuuuun oldu ama bu tartışma keyifliydi. Yine de nur yüzlü sura favorim, kusura bakma lütfen.
edwird 2 edwird 2
birbirimizi anlamamız güzel oldu.:) gördüğün gibi hak edene hak ettiği şekilde karşılık veririm. yani tartışmasını bilmiyor diyenlere de örnek gösterebileceğim bir başlık olduğu için teşekkür ederim... sura ile de böyle fikir alışverişinde bulunursunuz bir gün umarım. :D
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol