tiroid

succulent
Troid, halk arasında bilinen adem elmasının hemen altında 2 kanat şeklinde olan bir bezdir. T3-t4 hormonlarını salgılar. Üzerinde sağda ve solda olmak üzere toplam 8 tane paratroid bezi bulunur bunlarda mercimek tanesi kadardır. Bunlarda vücutta kalsiyum oranını dengeler.

Troid bezi vücudumuzun Orkestra şefi gibidir. Üzerinden salgılanan t3-t4 hormonları vücudun günlük fonksiyonlarını ayarlar. Bu iki hormonu ise stimüle eden bir başka hormon vardır ki o da tsh!

TSH hipofiz bezinin ön kısmındaki hücrelerden salgılanan glikoprotein yapıda bir hormondur. Tiroit bezindeki hücrelerin gelişimini kontrol eder. Aynı zamanda T3-T4 hormonlarının yapım ve salınmasındaki biyokimyasal olaylar için düzenleyici etki yapar. Tiroit hastalıklarının tanısı için TSH düzeyi tayini önemlidir.

Troidin bir sürü hastalığı vardır. Başlıcaları; troidit, guatr, haşimato, hipotroidi, hipertroidi, troid nodülleri ve tiroid kanserleri.
Genel belirtiler; kilo alamama yada kilo verememe, halsizlik, yorgunluk, depresyon hali, saç dökülmesi…

Bunların içinden benim de sahip olduğum troid nodülüne değinmek istiyorum.
Bu nodüller belli bir zaman aralığında doktorunuzun belirlediği aralıklarla diyelim, kontrol edilmesi gerekir. Bildiğim kadarı ile tek taraflı tek nodüller daha kanser riski taşıyan nodüllerdir. Tabi tek şartı bu değil. Nodülün kontörü düzgün değilse, yapılan dopplerde kan akımı yüksekse bu olasılık daha yüksek olacaktır. Ama günümüzde artık ince iğne aspirasyon biopsisi ile daha önceden nodülün cinsi öğrenilebilir ama yinede yüzde yüz doğru sonucu vermez.

Bu şartlar altında benim modülüm tek taraflı tek bir modüldü ve yaptığım işten kaynaklı (radyasyon çalışanı olmak) olduğunu düşünüyorum. 4-5 sene içinde 90 mm çaptan 3 cm den fazla bir çapa ulaştı ve ben tek taraflı troidektomi oldum. Eğer kanser çıksaydı açılıp diğer bezimde alınacaktı. Peki neden böyle bir riske girdim?
Yukarda da dediğim gibi troid vücudun orkestra şefi gibi ve olmadığı durumlarda ilaçlar tüm hormon dengesini sağlayamaz. Sentetik ilaçlar sadece bize t4 hormonu verir. Kalan troid bezim sayesinde ömür boyu çeşit çeşit ilaç kullanmaktan kurtuldum. Bu benim için radikal bir karardı. Benimle aynı düşünen doktor bulmakta zor oldu açıkçası. çünkü tüm gittiğim doktorlar total troidektomi öneriyordu.
Sonuç olarak tek troidim ile mutlu mesut yaşıyorum. Sadece ufak doz bir ilaç kullanıyorum.
marla marla
Çok geçmiş olsun. Şimdi tiroid ilacımı içtim :)) bizim aile kadınlarında genetik, üniversitede başladı hastalığım.
succulent succulent
Bizim de öyle annem troid kanseriydi, ben kanser olmadan atlattım. Sana da çok geçmiş olsun :) ben de içtim sabah
marla marla
Umarım annen iyi ve sağlıklıdır şu an. Geçmiş zaman kullanmışsın.
succulent succulent
Annem gayet sağlıklı. Radyasyon onkolojisinde çalışıyordum annem o hastalığa yakalandığında, hocam sağ olsun aydınlatmıştı beni. Eğer bir gün kanser olacaksam troid kanseri olmayı tercih ederim. Çünkü hem çok kolay tedavisi olan hem de ölümcül olmayan bir kanser diye açıklamıştı. Sonra rahatlamıştım.
marla marla
Birlikte uzun, sağlıklı ve mutlu yıllarınız olsun ❤️
succulent succulent
Teşekkür ederim ❤️❤️ hepimizin öyle olsun
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol