topal osman ağa

ulu türk
topal osman ağa
topal osman ağa

1883 giresun doğumlu milli mücadele kahramanıdır.
giresun eşrafından feridunzâde hacı mehmet efendi'nin oğludur. 1912 balkan savaşları'na katılmaması için babası tarafından askerlik bedeli ödenmiş fakat bunu kabul etmeyerek cepheye gitmiştir.

çorlu yöresindeki bir çarpışmada diz kapağına aldığı şarapnel parçası yüzünden yaralanmış ve bu yaralanma yaşamının geri kalanında kalıcı bir iz bırakarak ''topal'' olarak anılmasına sebep olmuştur.

bacağının bu haliyle bile birinci dünya savaşı'na gitmiş, ruslara karşı harşit savunması'na katılmış ve batum'a ilk giren müfreze içinde yer almıştır.
rusların 1916 nisan ayında trabzon'u işgali sonrasında yöredeki rumlar çeteleşerek türklere katliamlar yapmaya başlamıştır.
cepheden dönen osman ağa hemen bu pontus çetelerine karşı örgütlenmeye başlamış ve mücadeleye girişmiştir.
mondros mütarekesi sonrası osmanlı'nın savaştan çekilmesiyle rus işgali son bulmuş ama pontus tehlikesi devam etmiştir.
topal osman'ın yöredeki rum çetelere verdiği ağır kayıplar artınca rum çeteler işgal güçlerinin yüksek komiserliklerine şikayette bulunmuşlardır.
bu şikayetleri dikkate alan ingilizler istanbul hükümetine baskı kurarak topal osman'ın ve çetesinin dağıtılmasını istemiştir.
yöredeki sulhu sağlamak ve türk direnişini dağıtmak görevi ise mustafa kemal paşa'ya verilmiştir.

19 mayıs 1919 günü samsun'a ayak basan atatürk, istanbul'dan aldığı emrin tam tersini uygulamış, topal osman'ı yakalayıp çetesini dağıtmak yerine onunla işbirliğine gitmiş,10 gün sonra havza'da görüştüğü topal osman'dan pontus'la olan mücadelesine son vermemesini bilakis hızlandırmasını istemiştir.
eylül 1920'de ''giresun gönüllüler taburu''nu kurmuş, bu tabur ermeni saldırılarında önemli görevler almış daha sonra atatürk'ün yakın korumalığını yapan 100 kişilik bir muhafız birliği olarak tesis edilmiştir.

mart 1921'deki koçgiri isyanı'nı başarıyla bastırmış, bu başarısından dolayı ingiliz işbirlikçileri tarafından yapılan asılsız propagandalara maruz kalmıştır.
özellikle topal osman ağa'ya atılan iftiralar kürtçülük akımının militanlarından nuri dersimi denilen şizofrenin mesnetsiz söylemleri ile şekillenmektedir.
lozan görüşmelerine ve atatürk'e mecliste sert muhalifliği ile bilinen ali şükrü bey cinayetine bilerek adı karıştırılmış ve uğradığı kumpası gururuna yediremeyerek 2 nisan günü çankaya sırtlarındaki papazın bağı mevkiinde düzenli ordu birlikleriyle çatışarak ölmüştür.
naaşı, atatürk'ün giresun'u ziyaretinde verdiği emir üzerine 1925 yılında kalenin en yüksek tepesinde yaptırılan anıt mezara nakledilmiştir.
bugün bile medyada köşe başlarını tutmuş içimizdeki kürtçü ve ermenici çeteler tarafından vatansever topal osman ağa'nın aziz hatırası kirletilmeye çalışılmaktadır. yüz yıl önceki ihanetlerini ve ardından yenilgilerini hazmedemeyişleri aşikardır.

atatürk'ün can dostu, koruması, dava arkadaşı, türk milletinin yurtsever ve yürekli evladı topal osman ağa her türk gencinin minnetle anması gereken büyük bir kahramandır.
aziz ruhu şad olsun.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol