varoluş sancısı

Yazar cizer
Bir (yazar: fashion0034) ukdesidir.

Varoluş yada varoluşsal sanncılar tarihin ilk filozoflarından bu yana insanın kendisine sorduğu yegane sorudur neden varız sorusuna hem dinler cevap aramış hem filozoflar hemde bilim adamları bir cevap aramıştır.

Bilim adamlarına göre var olma sebepimiz evrimdir bir şekilde insana evrildik ve ölüp yok olup gidecek basit bir türden ibaretiz temelde bir amacımız yok.

Albert camus varoluş konusunda şöyle diyor: İntihar felsefenin tek ciddi sorusudur. Camus'a göre varoluş tartışmaya bile değmeyecek bir şeydir tek gerçek ölümdür.

Bir diğer filozof nietzsche ise varoluş konusunda sadece tanrı öldü der. Bu konuda kastettiği ise insanların günümüzde dini veya tanrı inancına ihtiyaç duymadığını bunun sonucunda içindeki tanrı inancını öldürdüğünü ve bunun vicdan azabını yani varoluşsal sancılarını çektiğini belirtmek ister. Bir nevi tanrıyı red edenler arafta kalmıştır demek istiyor ne varlığını red edebilen nede kabullenebilen nietzsche.

Gelelim dinler varaloş konusuna nasıl bakıyor.

Yahudilik ve tevrata göre yahudiler armegeddon günü için yaşar yahudiler hariç tüm insanlar yahudilere köle olarak yaratılmıştır ve yahudilerin varoluş amacı dünyayı yönetmektir.

Hristiyanlığa gelirsek katolik mezhebine hakim olduğumdan ondan bahsedeceğim; hristiyanlığa göre insanlık hz adem den hz isaya kadar günahlar işlemiş ve hz isa insanlık için kendisini kurban etmiştir bu yüzden tanrı kuzusu isa olarak da geçer. İnsanlar günahlarının bedelini ödemek için dünyadadır.

Gelelim islam dinine: islam dinine göre hz. Adem den hz. İsaya kadar tüm insanlar bir test bir ilahi sınav için dünyaya gelmiştir bu dünyadaki amacı bir sınavdan ibarettir ya kötü birisi olarak ölüp cehenneme gitmeyi yada islama göre yaşayıp cenneti seçecektir.

Gelelim satanizm inancına orada konular daha karmaşık satanizme göre birden çok tanrı vardır ve insanlar ruhlarıyla tanrı pilinden başka bir şey değildir. İnanlar tanrıları yaşatmak için vardır bir nevi. Bu yahveye inanların sonu.

Ancak satana yani şeytana inanlar ise tekrar tekrar dünyaya gelip şeytana hizmet edecektir ta ki insanlar uzaya gidip dünyayı terk edene kadar.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol