confessions

sadecegercekler1992

1. nesil Yazar - 5. Seviye Şovalye - Yazar -

  1. toplam entry 199
  2. takipçi 4
  3. puan 8825

hangi ülke neden korkar

Yazar cizer
What the world worries isimli araştırmaya göre

Ispanya işsizlik, rusya fakirlikten, çin ahlaki yozlaşmadan, ingiltere göçmenlerden/mülteci, ve türkiye ise terörizm den korkuyormuş.

Kaynak:



Araştırmanın yayımlandığı the economist sitesi:
https://www.economist.com/graphic-detail/2016/11/24/what-the-world-worries-about?utm_medium=cpc.adword.pd&utm_source=google&ppccampaignID=18151738051&ppcadID=&utm_campaign=a.22brand_pmax&utm_content=conversion.direct-response.anonymous&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwpbi4BhByEiwAMC8JneLagoSYX92tbe_dXZ3b3n7Rkj-TsOZHPoPXESuw7C0tRny0r3-CyxoCA2IQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

little albert deneyi

Yazar cizer
Little albert deneyi yada türkçe ismiyle Küçük Albert deneyi 20. Yüzyılın başlarında bir çocuk üzerinden koşullaştırma ve koşullaştırılmış korku üzerine yapılan deneydir.

Denek bir çocuk olduğundan elbette ki etik bir denek değildir ancak o dönemler psikoloji terimi bile tam oturmadığından psikolojik ahlak veya deneylerde bir kısıtlama yoktu.

Deney John Broadus Watson isimli davranış bilimci psikolog tarafından yapılmıştır.

11 aylık bir çocuk süt annesinden alınarak ailesinin dahi haberi olmadan denek malzemesi olarak kullanılmıştır. Öncelikle çocuğun tepkilerini ölçmek adına çocuğa fare, maymun, tavşan, Köpek gibi tüylü hayvanlar gösterilmiş çocuğun korku göatermediği hayvanların tüyleriyle merakla oynadığı kısmen sevdiği gözlemlenmiştir. Daha sonra pamuk, maske, yün gibi yine tüylü eşyalar gösterilmiş cocuk belirgin bir korku göstermeden onları da ilgiyle okşamıştır.

Daha sonra ise denek başladığında çocuğa bir tavşan gösterilir tavşanı sevmeye kalkınca bir çubukla masaya vurarak yüksek ve rahatsız edici bir ses çıkartırlar çocuk tavşandan uzaklaşıp sesin korkusuyla ağlamaya başlar.

Denek bir hafta kadar bu şekilde uyarılır. 2. Hafta ses olmasa dahil çocuk tavşandan korkup yumuşak kürkünü sevemez ve ağlayarak kaçmaya çalışır yürüyemediğinden sadece 12 aylık olduğunden ağlayıp kendisini yana yatırmakla yetinir.

Peki tavşan gibi tüylü bir canlıya karşı koşullanan çocuk diğer tüylü hayvanlara karşıda koşullanmışmıdır? Deneye göre evet çocuk diğer tüylü havanların hatta pamuk, maske gibi tüylü şeylerin de yüzeyine tepki göstererek ağlar.

John Broadus Watson 'un son bir sorusu kalmıştır. Bu koşullanma geçici mi? Kalıci mı? Bir ay kadat deneye ara verilir bu araya rağmen çocuktaki korkular devam eder.

Denek burada sonlanır albert süt annesine geri verilir.

Watson bu deneyi bir kaç psikoloji dergisine yollar sizce bir çocuk üzerinde yapılan bu deneyin cezası yada karşılığı ne olmuştur? Sayısın övgü ve saygı kazanan watson bugün dahi ilk koşullaştırma yapan bilim adamı olarak kitaplarda geçer.

Peki ya albert? Albertin ailesinin kimliği deneyden sonra açıklammaz. Ve albert'in de akıbeti belirsizdir.

felsefi metodoloji

alaskan crab
Bir insan bundan ikibin yıl önce yaşamış birini neden okur? Her şeyin su olduğunu ileri süren birisini okumak, günümüzde açıkça vakit kaybı bir ahmaklık değil midir? elbette değildir. Şu an bilimsel olarak yanlış söylediğine yüzde yüz emin olduğumuz filozoflar dahi okunmaya değerdir, onları değerli yapan şey, söyledikleri sözlerin gidişatı, ikna için kullandıkları yöntemler, ellerinde kısıtlı bilgiyle vardıkları sonuca ulaşma biçimleridir. Yıllar boyunca felsefeciler pek çok yöntem kullanarak kendilerini haklı göstermeye çalışmışlardır. Bu başlık altında bu metodları başlıklarıyla beraber yazma niyetindeyim. Bunu zamanında başka sözlükler için de yapmıştım, benim adıma da bir tekrar, unuttuklarımı pekiştirme fırsatı olacaktır. Hem de denk geldiğim bir tartışmada, yapılan yanlışı o an anlatmaya üşendiğimde, gösterebileceğim bir referans da elimde olacak. Normalde daha fazla ancak benim yıllar boyunca en fazla denk geldiklerim ve mühim gördüklerim bunlar;


1- Sezgi pompası
2- mantıksal inşa
3- indirgeme
4- düşünce deneyi
5- kullanışlı hayali kurgu
6- en iyi açıklamaya çıkarım
7- (bkz: diyalektik)
8- analoji
9- (bkz: kategori hatası)
10- hipotetik dedüktif metot
11- Anomaliler ve kuralı sınayan istisnalar
12- boynuzlu ikilem ve boynuzlu ikilemden kaçmanın yolu
13- maskeli adam mantık hatası
14- (bkz: iyi niyet ilkesi)
15- Sonucun doğruluğunu öncüllerde varsaymak
16- saçma olana indirgeme
17- bariz görünen fenomeni koruma
18- kendi kendini çürüten argümanlar
19- alternatif açıklamalar
20- (bkz: ceteris paribus)
21- Karşıt örnek
22- hata teorisi
23- Yanlış ikilem
24- yanlış neden

mizah

mischief
En sevdiğim şeylerin başında gelir.yerlileri bilmem Yabancıları takip ederim.George carlin,louis ck,Ricky Gervais,Dave Chapelle,Tom segura,Chris Rock,David Cross, jimmy carr,frankie Boyle sevdiğim komedyenlerdendir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol