kaz dağları (ida dağı)

succulent
Günümüzde adı kaz dağları diye bilinen ve Yunan mitolojisinde ida dağı diye geçen sıra dağlardır. İda, dünya tarihinin mitolojik birikimi demektir. Mitolojiye göre; Zeus(Yunan mitolojisinde insanların ve tanrıların babasıdır ve Yunan mitolojisinde en güçlü tanrıdır)burada doğmuştur. Zeus, Ganymedes'le burada, bugünkü Adatepe Köyü'nde, Zeus Altarı'nda sevişmiştir. - Hera'yla Zeus İda'da evlenmiştir. - Paris, Afrodit'e İda'da âşık olmuş, Onione'sinden İda'da af dilemiştir.

Günümüzde kaz dağları denmesinin sebebi ise, göktanrıyı sırtında taşıyan hayvan olarak inanılan kazdan gelir.

Sınırları; Güney Marmara Bölgesi'nin batısında, Edremit Körfezi'nin kuzey kıyıların arasındadır. Çanakkale'nin Bayramiç, Yenice ve Ayvacık ilçeleri ile Balıkesir'in Edremit ilçesi ile Güre, Akçay ve Altınoluk beldelerinden ulaşılır.

Bu mitolojik ünlülüğünden ziyade kaz dağlarını meşhur yapan daha değerli zenginlikleri vardır.

Zengin flora ve fuasa(gömülü hazineler) sahiptir. Kaz dağları bir çok ağaç çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Bu ağaçlar, bölgeye karakteristik bir görünüm kazandırırken, aynı zamanda dağların eteklerinde ve vadilerindeki derelerin beslendiği su kaynaklarını korur. Aynı zamanda hem yeraltı kaynaklarında altın olması hem de geçmişte ev sahipliği yaptığı bir çok medeniyete ait değerli eşyaların araması ile de bir üne sahiptir.

Kaz dağları bünyesinde barındırdığı yüksek oksijen kaynağı olması nedeniyle, 1. Derece sit alanı olup Unesco tarafından korumaya alınmıştır.

Dünyanın, Alplerden sonra en yüksek oksijen oranına sahip dağı olarak kayıtlara geçmiştir. Yine bazı söylentilere göre günümüzde ilk sırada yer aldığına inanılır.




bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol