confessions

caree

1. nesil Yazar - Acemi - Yazar

  1. toplam entry 7
  2. takipçi 2
  3. puan 687

benim ödediğim vergilerle maaşını alıyorsun resti

caree
Dolaylı ve dolaysız vergi diye iki tür vergi bulunmakta. Dolaylı vergi, kdv ve ötv gibi belirli bir hizmet veya malın alımı veya satımı esnasında devlete ödenen vergi yüzdesini ifade ederken dolaysız vergi; servetten, gelirden veya taşınmazlardan alınan vergiyi ifade eder. Başlıkta ifade edilen vatandaşın memur takımına ya da civil servant denen kamu hizmetçilerine hesap sorma isteğini ve meşruiyetini sağlayan dolaysız vergilerdir. Çünkü direkt olarak maaştan veya diğer gelirlerden kesilen dolaysız vergilerin görünürlüğü ve birey başına düşen miktarın daha rahat anlaşılabilirliği, dolaysız vergilerin kamu ile birey arasındaki maddi bağlantıyı bireyin daha rahat anlamasını ve bu sayede memur zümresi ile kendisi arasındaki maddi ilişkideki oranı çözmesini sağlar. Bu farkındalık da başlıktaki gibi meşru serzenişlerin doğmasına neden olabilir ama bilindiği gibi ülkemizde bu gibi serzenişlerin pek bir anlamı yok. Bunun nedeni ise devletin vergi gelirlerinin %70'ini dolaylı vergilerden gelen gelirler oluşturuyor. Geri kalan %30'luk dilimi oluşturan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Değerli Konut Vergisi, Emlak Vergisi gibi vergiler de çoğunlukla işlemlerden kesilidiği için siz bu vergileri de verdiğinizi anlayamıyorsunuz. Yani, vergi mükellefleri üzerinde büyük bir vergi yükü olmasına rağmen aslında görünürde kimse vergi vermiyor. Bu yüzden de memur kademesi sizin bu gibi serzenişlerinizi kötü bir tabirle sikine taşağına sürüyor. Bu durumu değiştirmenin yolu, verginin görünürlüğünü arttırmak ama o da türk vergi hukukunu baştan revize etmek anlamına geldiği için pek bir kimsenin bu işle uğraşacağını düşünmüyorum.

suç ve ceza

caree
“Gözyaşlarıyla ıslanmış yüzüne şefkatle baktı. Sonra hızla eğilerek ayaklarını öptü. Genç kız sapsarı kesildi, Islak gözlerini Raskolnikov'a dikti. Bütün vücudunu bir titreme nöbeti sardı.
Elleriyle onu uzaklastırmaya çalışırken:
-Ne yapıyorsunuz? Yalvarırım kendinize gelin efendim! Bu yaptığınız deliliktir! Hem de benim gibi bir kızın… diye kekeledi.
Raskolnikov ayağa kalktı, Pencereye doğru yürüdü, Gölgesi Sonya'nın üzerine düştüğü sırada geri döndü:
-Ben senin önünde yere kapanmadım, Çektiği acılara rağmen inancını yitirmeyen tüm insanların önünde eğildim!"

Bu kitap başarılı bir polisiye romanı olmaktan öte; Suçun ne olduğunu, suçun meşruluğunu irdeleyen bir sorgulayış. Rodya'nın Alyona Ivanovna'yı öldürmesi ve bu cinayetten duyduğu pişmanlık kitabın konusu olmaktan çok uzak; çünkü rodya bu yaptığından hiçbir zaman pişman değildi. porfiriy petroviç ile girdiği diyaloglarda rodya, napoleon'u örnek göstererek, cinayet eğer bir ideal uğruna işleniyorsa o bir cinayet olmaktan daha ziyade üstinsanın dünyayı dönüştürme çabasında ölen birkaç sıradan insanlar olarak değerlendiyor ki rodya, porfiriy'nin her şeyi öğrendiğini anladığında bir bara giriyor, o barda iki asker rodya'nın işlediği suçu konuşurken Alyona'nın ölümünün aslında iğrenç bir haşerinin ölümünden farkı olmadığını söylüyorlar. Bu duyduklarından sonra rodya, aslında kendisinin bir cinayet işlemediğini, sadece avukat olmak isteyen bir gencin önündeki engeli ortadan kaldırışı olarak değerlendirmeye çalışıyor yaptığını.

Açıkçası, suç ve ceza'yı okuduğumda sanki böyle buyurdu zerdüşt'ü okuyor gibi hissettim. Zerdüşt'ün dağdan indiğinde uğradığı köydeki şaklaban ile aralarında geçen diyalog ile Rodya'yla Porfiriy'nin arasında geçen diyalog tıpatıp benziyor. Bir tarafta insanın değersiz olduğunu, acizliklerini ve güçsüzlüklerini açıkça insanların yüzüne vuran Porfiriy ve şaklaban; diğer tarafta insanların her şeye kadir olduğunu söyleyen Rodya ve Zerdüşt. Hem böyle buyurdu zerdüşt'te hem de suç ve ceza'da bu çatışmaya bir cevap bulunmuyor ama Nietzsche'den farklı olarak Dostoyevski bu çatışmaya bir cevap aramıyor. Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'da aradığı tek şey, insanoğlunun acılarla dolu tarihine bir sebep bulmak; ancak rodya'nın sürgüne gidişi ve sonya'nın kederi dostoyevski'nin de sebep ararken çıkmaza girdiğini gösteriyor.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol