discord

kendinitavuksanankartal
Discord'a erişim engeli konusunda ilgi çeken bir yazı.

https://www.scrolli.co/gundem/discorda-erisim-engeli-hangi-derde-deva-oldu

Dijital iletişim platformu Discord'a Türkiye'den erişim engeli kararı verildi. Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği kararın gerekçesi ise “çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik” suçlarının işlendiğine dair yeterli şüphenin bulunması.

Son haftalarda gündemde olan mesajlaşma platformlarından biri olan Discord için verilen bu kararda İstanbul Fatih'te Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner adlı iki genç kadını vahşi biçimde öldürdükten sonra intihar eden 19 yaşındaki Semih Çelik'in Discord'daki “incel” kanalında yer almasına dair bulguların ve başkaca siber zorbalık iddialarının etkili olduğunu düşünüyorum.

Discord'a üye olan her kullanıcının bir sunucu oluşturarak kendi kanalını yaratması ve bu vesileyle topluluk oluşturması teknik olarak mümkün. Platformun Türkiye'de kullanımının yaygınlaşması son yıllarda çevrimiçi oyuncuların içerik paylaşımı ve Covid-19 döneminde iş ve sosyal iletişimin ihtiyacına yönelik kolay kullanım imkanı tanımasıydı.

Erişim engeline meşru zemin oluşturan çifte cinayet ve rıza üretimi çabaları
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, AKP'nin TBMM'deki grup toplantısı öncesi Discord'un engellenmesiyle ilgili verdiği demeçle bize çok şey anlattı: "Discord'u kapattık diye çok acayip bir memnuniyet var. Ama bir hafta önce kapatmış olsaydık bu memnuniyet muhtemelen olmayacaktı". Uraloğlu'nun bahsettiği memnuniyet ve meşruiyet, bir hafta önce henüz hayatta olan iki genç kadın kurban Ayşenur Hilal ve İkbal Uzuner'in katli üzerinden oluştu.

Discord'da güvenlik güçlerinin veri toplayamamasının, platformun engellenmesinde başat rolüne atıfta bulunan Uraloğlu, belki de 2 hafta önce polis memuru Şeyda Yılmaz'ı katleden Yunus Emre Geçti'nin adli kontrol şartı sebebiyle imza vermesi gerekirken karakola gitmediğine ve yetkililerin bu ihlali savcılığa bildirmediğine dair yorum yapabilir. Yani güvenlik güçleri ellerinde veri varken de ihmal ettikleri görevleri nedeniyle bir polis memuru görev sırasında öldürülmüş olabilir.

Discord'a erişim engeli neyi çözdü?
Erişim engelleri, internetin yaygınlaştığı zamanlardan bugüne ve özellikle son 15 yıldır Türkiye'nin değişmeyen gündemlerinden birini oluşturuyor. Hafızamızı tazelememiz gerekirse YouTube, Wikipedia, Ekşi Sözlük, Twitter, Wordpress, Blogspot, Instagram, WattPad, Roblox bir nefeste sayabileceğimiz engellenmiş platformlardan sadece bazıları. Free Web Turkey 2023 İnternet Sansürü Raporu'na göre ise sadece geçen yıl 14 bin 680'i haber olmak üzere 219 bin 59 linke erişim engeli getirildi. İstatistiklerden de görüleceği üzere erişim engelleri Türkiye'de günlük hayatın sıradan birer parçası haline getirilmek istenirken neye çözüm getirdiği bir hayli tartışmalı.

Platformları bir kent gibi düşündüğümüzde, içindeki bazı mahallelerde -gerçek dünyada olduğu gibi- yaşanan sorunları, suç işlemek için bir araya gelen grupları dağıtmanın yolu bu evrenlerin kapısına kilit vurmak değil, söz konusu grupların oluşmasının nasıl engelleneceğine kafa yormakla ilgili. Nasıl ki suç oranı yüksek fiziksel bir alan yok edilmiyor veya kapısına kilit vurulmuyorsa, dijital dünyada da bu tür aksiyonların herhangi bir fayda sağlamadığını yüzlerce olayda hep beraber tecrübe ettik.

Sorun genellikle platformlarda değil, platformu siber zorbalık veya başkaca suçlar için kullanlardadır. Bu bağlamda teknolojiyi tarafsız bir araç olarak değerlendirdiğimizde, kullanım amacı ve kullanan grup bunu bir suç aletine veya faydalı bir araca dönüştürebilir.

Discord'a yeniden dönecek olursak, çocukların cinsel istismarı ve müstehcenlik konusu bir mahkeme kararıyla önlendi mi veya önleme yolunda çok kritik bir adım mı atıldı?

Türkiye'de yaşadığımız toplumsal yozlaşmanın, ahlaki erozyonun ve ekonomik bunalımın bir sonucu olarak artan suç oranlarının çözümünü platformları yasaklamakta aramak hiçbir pozitif sonuç vermeyecektir. Dostlar alışverişte görsün!

Discord engeli birçok kişiyi etkileyecek
Öte yandan, yasağın birçok kişiyi etkilemesi konusu da var. Discord, öncelikle topluluklar arasında sesli, yazılı ve video tabanlı iletişim sağlamak amacıyla kullanılan bir platformdu. Başlangıçta özellikle oyuncular arasında popüler hale gelse de, zamanla kullanım amacı iş dünyasına yönelik de genişledi. Platformun oyun dışı kullanım oranı %78 olarak gözüküyor. Bu nedenle yasağın birçok sektörü de beraberinde etkilemesi olası.

Gerçek sorunları gölgeliyor
Dünyada artan şiddet eğiliminin dijital kullanımlarda görülmesi, aslında çağımızın yapısal sorunlarıyla da bağlantılı. Gençlerin hedefte olduğu bu süreç; küresel enflasyon, ekonomik belirsizlik, gelecek kaygısı, aşırı sağın yükselişi, kadın nefreti ve orta sınıfın çöküşü gibi dinamiklerden besleniyor. Bu durum, yalnızca dijital platformlardaki topluluk davranışlarına odaklanmanın, sorunların asıl nedenlerini gözden kaçırdığını ve bu sorunlara yönelik bakışı yüzeysel hâle getirdiğini ortaya koyuyor.
alaskan crab
web browser üzerinden hala açık olduğunu gördüğüm uygulama. Ekşi sözlük başlığında da yazdığım gibi, platformlar, sizin nasıl kullandığınıza göre değişen yerlerdir. Örneğin benim şu an yaşadığım youtube deneyimim ile, geçen yanlışlıkla denk geldiğim birinin youtube algoritması o kadar farklıydı ki, en başta o elemanınki gibi kendini lanse etseydi youtube, bu ne boktan bir platformdur böyle diye koşarak uzaklaşırdım.

Discord'da aynı minvalde, içinde bulunduğum gruplar bana çok yararı olan yerler. Kendi başıma not defteri gibi kullandığım serverlar da mevcut, pythonla çektiğim verilerin anlık yazılıp kaydedildiği yerler de yine discord üzerindeydi. İş toplantıları bile burada yapıyorduk Normalde bu tarz işler için Slack kullanılır da, biz buraya alışıktık, demeye çalıştığım epey zarar veren bir şey oldu bana. Yasaklamak yerine, uzlaşmaya çalışılması, istenilen gruplardaki IP'lerin, devlet yetkililerine sağlanması gibi durumlar olmadığında ancak böyle harekete geçilmesi gerekir kanımca.

Çok aktif kullanan biriyim, alışana gayet de rahat bir platform olmasına rağmen, eğer devletle iş birliği yaparak, bu kötülükleri ortaya çıkarmaya çabalamayan bir yapısı varsa kapansın, ben işimi başka yerlerde de yaparım. İşin komik yanı, bunun kapanmasına vesile olanlar da başka yerde yapar zaten.
fashion
rusya'da yasaklandıktan 1 gün sonra yasaklanmasına pek de şaşırmadım zira beklenen bir olaydı zaten.
mischief
Yasaklanması bunu kullanan hastalıklı hayvanların başka platformlara geçmesine sebep olacaktır. Telegramı da yasakla, sonra whatsappa geçince onu da yasakla. Nasıl, yasaklayarak çözülüyor mu?
violence
şu devletin bir uygulama içinde yaşanan olayları engellemenin ilk yolunun uygulamaya erişim engeli getirilmesi olduğunu sanması beni delirtiyor. ya instagrama da getirdiniz erişim engeli, e girmedik mi? vpn ile girdik. yine girecekler, yine kız çocuklarını taciz edecekler, yine milli değerlere hakaret ettikleri yayınlar açacaklar, yine hayvanlara eziyet edecekler. bizim bu pisliklerden kurtulmamız için hepsinin yakalanıp ceza evine tıkılması gerekiyor. yahu twitter'da sıradan insanlar bu konuda devletten daha fazla çalışma yapıyor. nasıl bir ülke olduk gerçekten. halk kendi adaletini kendi mi uygulasın bu saatten sonra?
asteria
discord bu kadar kötü amaçlarla kullanılabileceği aklımın ucundan bile geçmezdi.
bütün discord kanalları bizimki gibi, içinde full eğlence, tatlı sohbetler, bilgi paylaşımları ve dayanışmadan ibaret olduklarını sanıyordum. muhtemelen insanlar ellerine geçen güzel dediğimiz ne varsa mahvetme özelliğine sahip tek varlıktır.
succulent
Ne olduğunu bilmediğim bir grup chat uygulaması. Hiçbir zaman dahil olmadım. Genelde playerların kullandığı bir iletişim kanalı gibi bir şeydi benim için.
2
Yazar cizer Yazar cizer
Biz msn den devam edelim yeni nesil uygulamar bizi bozar bizi bozmazsa biz onları bozarız bak bir indirmemle komple ülkede yasaklandı sjsjs
succulent succulent
MSN çok iyiydi ya. Ne güzel titreşim falan vardı. Dinlediğin müziği görüyorlardı falan. Üff ne teknolojiymiş be. Bu arada karmada çok büyük rolün var gibi 😅😅
kendinitavuksanankartal
(bkz: incel)
(bkz: red pill)
(bkz: black pill)

Ne diyeceğimi bilemiyorum. Bu kadar aptal olamazlar dediğim ne varsa o kadar aptallık gösteriyorlar.
Discord'un yapısını bilmeden, içindeki içeriği silmenin imkansız oldugunu kimse söylemiyor mu ? yoksa gerçekten bilmiyorlar mı ?

Kapalı devre sunuculara müdahale etmek imkansız, Discord her yıl yayınladıgı raporunda zaten zararlı içerikleri sildiğini ve hesapları banladıgını söylüyor. İncel meselesi erkekler arasında yaşanan genel bir sorun. Kadın erkek ilişkilerinin değiştiği bir çağda erkekler bunalımda. Bu iş teknik değil, psikolojik. Discord gencler arasında neredeyse en çok kullanılan program olması nedeniyle bu içerikler discord'un içinden çıktı.

Olan benim gibi yayıncılara oldu.

Uyarılar
discord

Devre dışı bırakılan hesaplar
discord

Kaldırılan Sunucular

discord

*We continue to invest in our ability to proactively detect and remove servers before they are reported to us, especially for high-harm categories. Servers removed for Child* *Safety were removed proactively 96% of the time, with CSAM servers removed proactively 97% of the time. Servers removed for Regulated or Illegal Activities were removed* *proactively 95% of the time, and servers removed for Violent Extremism were removed proactively 98% of the time. Overall, 94% of servers were removed proactively.*

Yazar cizer
Kullanmadığım uygulamadır chat uygulamasıydı sanırsam chat içinmiş bu güne dek kullanmamıştım birisi discord dan ulaş diyince bir telefon görüşmesi için indirip kullandım görüşmem bitti uygulamayı sildim türkiye de dicord yasaklandı.

Demek ki yasaklanmak için benim indirmemi bekliyorlarmış senelerdir bende de böyle bir şans var.

Yasaklanmasını iatediğiniz uygulamaları yazarsanız indirir silerim sonrasında devlet bu boomer bunu kullanmasın diyip yasaklıyor zaten.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol